Het project

Nederland heeft een immense opgave als het gaat om verduurzamen. Op tal van plaatsen wordt nu gewerkt aan de opwek van zon- en windenergie. Neo Energie ontwikkelde reeds het nabij gelegen 30 ha zonnepark Hoogeveen-Zuidwolde en heeft nu het initiatief genomen voor een tweede, kleiner park. Dit ligt in de oksel van het knooppunt Hoogeveen. Het zicht op het park is dan ook relatief beperkt. Hoewel nu in gebruik voor landbouw, is het geen hoogwaardige landbouwgrond. Hierdoor, en door de locatie nabij infrastructuur, is het een ideale plek voor een zonnepark. Door de toevoeging van een tweede kleiner park kan de aansluiting op het net worden geoptimaliseerd Daarnaast is er veel aandacht voor landschappelijke inpassing. Maar liefst 25% van de ruimte wordt daarvoor gebruikt.

0
Hectares
0
Zonnepanelen
0
kWh
0
Huishoudens

De locatie

De aanleg van een zonnepark geeft altijd een verandering van het landschap. Het vraagt om een goede afstemming met de omgeving. De keuze van een locatie is daarin een hele belangrijke. Het is dan ook van groot belang om kritisch naar locaties te kijken en ze objectief te vergelijken met ander opties. Gebieden naast verkeersaders, spoorbanen en industrie bieden de beste kansen. Ook bij die locaties moet echter gekeken worden of zo min mogelijk omwonenden hinder van het park ondervinden.

De beoogde locatie voor het zonnepark ligt ten zuiden van Hoogeveen, in de kom van de N48 en de A37 en wordt ontsloten via Het Oosterveld. Het beoogde zonnepark kan middels vegetatie afgeschermd worden. Het zicht vanuit de omgeving zal beperkt zijn. Daar waar wel enig zicht is richting het park zullen heesters geplaatst worden.

  1. Eerste
    onderzoek
  2. Overleg
    omwonenden
  3. Ontwerp
    park
  4. Overheid
    akkoord
  5. Constructie
    park
  6. Opening
    park

Het Proces

Binnen de regels van het geldende bestemmingsplan is het niet toegestaan om een zonnepark op de beoogde locatie te realiseren. Er is daarom een omgevingsvergunning aangevraagd om 25 jaar af te mogen wijken van het bestemmingsplan. Die vergunning kan alleen worden verleend als de activiteit niet strijdig is met een goede ruimtelijke ordening. Daarom is een uitgebreide vergunningsaanvraag ingediend waarover met zowel de gemeente als met omwonenden al uitgebreid is overlegd. De landschappelijke inpassing is een belangrijk onderdeel in de aanvraag.

Voor de ruimtelijke inpasbaarheid is de constructie van de zonnepanelen van belang, deze is hieronder en in bijlage 2 weergegeven. De tafels worden slechts met palen bevestigd in de grond.

Landschappelijke inpassing

De ontwikkeling van een zonnepark kan prima samengaan met een versterking van flora en fauna. Voor het zonnepark is het doel dat het terrein door schapen wordt begraasd. Door dit extensief beheer ontstaat een gebied met kruidig grasland dat ruimte biedt voor meervoudig ruimtegebruik. Oostelijk van het plangebied komt een heesterzone met lagere heesters. Langs de noordrand wordt ten behoeve van de afscherming van de verbindingsweg op een aantal plaatsen groepjes heesters gepland. Daartoe worden het Drents krentenboompje en de Hondsroos aangeplant.

Draagvlak

Nederland is dichtbevolkt en dat zorgt ervoor dat er vrijwel altijd omwonenden zullen zijn die hun directe omgeving zien veranderen door de aanleg van een zonnepark. Wij zijn dan ook in gesprek gegaan met alle omwonenden die redelijkerwijs enige mate van impact zouden kunnen verwachten. Daarbij zijn bezorgdheden besproken en aangedragen aanpassingen ter harte genomen en doorgezet naar de plannen. Daarnaast hebben we creatief gekeken naar benodigde werkzaamheden, landgebruik en taken noodzakelijk voor de constructie en onderhoud van het park en waar mogelijk die uitbesteed bij lokale bedrijven.

Participatie

We zijn op dit moment bezig een participatieplan te ontwikkelen. Het doel is zoveel mogelijk mensen te vinden die mee willen investeren in het zonnepark en daardoor dus ook mee zullen delen in de opbrengsten. Eenieder die woonachtig in de regio is kan zich aanmelden. De details hiervan worden op dit moment nog verder uitgewerkt maar vooralsnog nodigen we geïnteresseerden uit om het onderstaand contact-formulier te gebruiken. Vult u alstublieft in het vakje “Uw vraag”, “Participatie” en voeg gerust een toelichting toe waarin u aangeeft wat wel of niet wenselijk is. Zodra we zicht hebben op de definitieve realisatiedatum van het park zullen we u benaderen om vrijblijvend investeringsmogelijkheden te bespreken.

Zonnepark feiten

Volgens het klimaatakkoord moet tenminste 35TWh duurzame energie op land worden geproduceerd gaan worden! De laatste cijfers van het CBS laten zien dat we dit waarschijnlijk lang niet gaan halen. Dit zonnepark draagt een klein steentje bij om toch zoveel mogelijk te bereiken.

De nieuwste kolencentrales stoten ongeveer 0,75 kilo CO2 uit per opgewekte Kwh, een gas centrale ongeveer de helft en een zonnepark . . . niets. Dit park zal dus minimaal 3000 ton CO2 besparen t.a.v een gas centrale of zelfs 6000 ton t.a.v. een moderne kolencentrale!

Of het nu gaat om bebouwen of verbouwen, land wordt intens gebruikt in Nederland en daar lijdt de biodiversiteit onder. Hoewel zonneparken veel ruimte behoeven, is er meer dan voldoende plaats om tussen, onder en om de panelen rijen een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Dus geen monocultuur, geen bemesting, geen beroering maar wilde bloemen en bijen!

Het liefst zou men een zonnepark produceren terwijl toch nog landbouw kan plaats vinden. De praktijk laat zien dat dat vooralsnog resulteert in een lage energie alsook landbouw productie. Daarmee de noodzaak van veel meer parken creërend. Vooralsnog beperken wij ons tot wat echt werkt: voldoende energie opwekking,  duurzaam onderhoud door begrazen, zoveel mogelijk aanleg diverse vegetatie en bijenkasten die biodiversiteit ondersteunen. De beste combinatie!

Zonneparken gebruiken geen kunstmest en behoeven geen insecticiden. De constructie is licht (aluminium palen in de grond), wordt aan het eind verwijderd en de bodem lijdt niet onder monocultuur. 25 jaar rust en natuur met energie van de zon!

Belangrijke momenten

April 2018

Start initiatief

Start initiatief

Bij de inpassing van zonneparken is het duidelijk dat percelen langs bijvoorbeeld verkeersaders geprefereerd zijn. Deze locatie ligt langs het drukke knooppunt Hoogeveen, is relatief arme grond en ligt daarnaast optimaal om gebruik te maken van de laatste teruglevercapaciteit van de lokale netbeheerder.

Juni 2019

Ontwerp studie

Ontwerp studie

Naar aanleiding van een positief omgevingsonderzoek is een eerste ontwerp gemaakt. Een afweging is gemaakt tussen positionering van de panelen en landschappelijke waarden. Daarbij is de ideale zuid-oriëntering losgelaten en gekozen voor het volgen van de dominante perceelgrens om zo een rustiger beeld te scheppen.

Februari 2019

Overleg met naaste buren

Overleg met naaste buren

Omwonenden die zich binnen een straal van een halve kilometer van het toekomstige zonnepark bevinden zijn persoonlijk benaderd. Na een beschrijving van het project zijn op- en aanmerkingen geïnventariseerd. Naast duurzame energie opwekken is het onze intentie om lokaal belang te respecteren en reële bedenkingen met juiste voorstellen tegemoet te komen.

Februari 2019

informatie avond

informatie avond

Na de dialoog met direct-omwonenden zijn middels een advertentie in de Hoogeveense Courant alle geïnteresseerden uitgenodigd voor een inloopavond in dorpshuis De Alke. Na een projectpresentatie was mogelijkheid voor op- en aanmerkingen en het vanzelfsprekende kopje koffie.

December 2019

Terugkoppeling naaste buren

Terugkoppeling naaste buren

Na overleg en onderzoek zijn in de afgelopen periode de direct omwonenden benaderd over de voortgang van het plan. Na evaluatie van de eerdere gesprekken zijn voorstellen gedaan om aan de behoeften en bedenkingen tegemoet te komen en zo de duurzame ontwikkeling zo optimaal mogelijk te bewerkstelligen.

Januari 2020

Aanpassing plan

Aanpassing plan

Het ontwerp is op basis van op- en aanmerkingen van gemeente, netbeheerder en omwonenden aangepast.

Juni 2020

Informatieavond

Informatieavond

In samenspraak met de gemeente Hoogeveen is op 9 juni een derde informatie avond gehouden in Dorpshuis De Alke. Naast een aankondiging in Het Torentje van de Hoogeveense Courant zijn dichtstbijzijnde omwonende persoonlijk uitgenodigd.
Uitbreiding met heesters

Uitbreiding met heesters

Tijdens de informatie avond werd nogmaals duidelijk dat omwonenden graag  het zicht op het park zoveel mogelijk willen beperken. Met respect voor landschappelijke kenmerken en in overleg met gemeente is aldus gekozen voor clusters van heesters ook aan de zuidrand om zo het aanzicht van het park aanzienlijk te verzachten.

Contact

Op deze pagina zullen alle relevante ontwikkelingen worden bijgehouden. We zouden u liever middels een info avond informeren, maar door omstandigheden zal dat nu helaas niet mogelijk zijn.

Indien u aldus vragen heeft, kunt u gebruik maken van dit contact formulier. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.